שאילתה דחופה

5.  הצלת "בית הרב קוק" בשכונת נווה-צדק יפו

חבר הכנסת אורי אורבך שאל את שר הפנים:

ביום כ' באדר תשס"ט (16 במרץ 2009):

במבנה שבנדון פעל הרב קוק, שהיה רבה הראשי של יפו ואחר-כך של ארץ-ישראל כולה, ובו נכתב אחד הפרקים המפוארים בתולדות המדינה.

לאחרונה מכרו חברי הנהלת ההקדש את המבנה ליזם נדל"ן המתכוון להרוס את המקום.

רצוני לשאול:

1. מה ייעשה לשימור מבנה לאומי היסטורי זה?

שר הפנים מאיר שטרית:

אני מתכבד להשיב לשאילתות. לחבר הכנסת אורבך, הנוהל לשימור מבנה בדרך כלל דורש שתיערך תוכנית שתייעד את האזור או את המבנה לשימור. התוכנית הזו צריכה להיות מאושרת בוועדה המקומית, ולכן היוזמה בדרך כלל לשימור באה מטעם העירייה או הרשות המקומית שבשטחה נמצא האתר הזה. אם היא מעוניינת לשמר אותו, היא דואגת לזה, להגיש תוכנית שתהפוך את המבנה כמבנה לשימור. כשהוועדה המקומית מאשרת את זה, זה איננו מספיק, לכן זה עובר לוועדה המחוזית. הוועדה המחוזית אמורה לאשר את התוכנית, להפקיד אותה, לשמוע התנגדויות, אם ישנן, ולאחר גמר ההפקדה וקבלת תוקף המבנה הופך להיות מבנה לשימור, ואז אי אפשר לעשות בו שום שימוש שאינו בגדר שימור, ולשימור יש כללים מאוד-מאוד ברורים.

הפרוצדורה היא לא יותר מסובכת או ארוכה ממהלך תכנון רגיל. כל מה שדרוש הוא רצון של הרשות המקומית באותו מקום, שהיא רוצה לשמר, שהיא אכן רוצה לשמר, אחרת זה לא קורה. אני יודע שברשויות מקומיות שיש רגישות לעניין, ותל אביב ביניהן דווקא, יש המון פעולות של שימור שנעשו. מבחינת המדינה ודאי, בנכסים לאומיים, אני יכול לומר כשר פנים שבקדנציה זו, שאני שר הפנים כמעט שנתיים, גרמתי לכך שעשרות של אתרים בארץ הוכרזו כאתרים לשימור. זה כולל פארקים, שמורות טבע ואחרות. זה תהליך מאוד ארוך – צריך לקבל אישור של משרד הביטחון, משרד החינוך, השרים הרלוונטיים, לעבור פרוצדורה ארוכה, וגרמתי לכך שעשרות אתרים הוכרזו כשימור. אני חתמתי על התוכניות, אושרו, עברו את כל ההליכים. אני מדבר על סדר גודל של 30, שזה מאוד יפה. העניין של שימור נעוץ בעיקר ברצונה של הרשות המקומית.

לשאלה של חבר הכנסת פיניאן, אני לא מכיר את המחלוקת לגבי בית הרב קוק בטבריה, איש לא פנה אלינו בעניין זה. שוב, אני מניח שהעניין תלוי בעיקר ברשות המקומית, שאתה היית חבר בה הרבה שנים. אני מציע, כדאי שתדבר שם עם ראש העיר, עם זוהר עובד, שיכול הוא ליזום פעולה של מהלך. אם, למשל, העירייה תחליט שהיא רוצה להכריז על בית הרב קוק כשימור, איש לא יכול למנוע את זה. המועצה יכולה לאשר את זה, להביא את זה לוועדה המחוזית, ואז ייקבעו מסמרות, כבר לא יוכלו לשנות את זה בעתיד.

חבר הכנסת אורלב, אתה יודע שאנו מנועים מלעשות מחטף בימים האחרונים של כהונתנו בערב הדמדומים של הממשלה הזאת. אני חושב שלא צריך גם שום הנחיות מיוחדות שלי, החוק מאוד ברור בעניין זה. המועצה לשימור אתרי מורשת עושה עבודה יפה מאוד, לדעתי, הם עושים את זה לאורך שנים. לדעתי, עומד בראשה שלמה הלל, שהיה יושב ראש הכנסת, ואני הייתי אתו בקשר כמעט בכל הכובעים שהייתי בהם, גם בסוכנות ואחר כך במשרדים שונים בממשלה. הם עושים עבודה טובה. אם תשאל אותי מה הבעיה הכי קשה שלהם, זה לא הנחיות וזה לא בירוקרטיה לעניין הזה אלא תקציב. אין להם תקציב כדי להפעיל או לעשות מספיק פעולות לפיתוח ולשימור האתרים. אחת הדוגמאות היפות של העבודה שלהם זה הסליק במכון ויצמן ברחובות, שם יש סליק מפורסם, ממש בית חרושת לייצור נשק בזמנו, ועשו שם עבודה פשוט נפלאה. אתר ששווה לבקר אותו גם סתם בתור תיירות.